Delen:

Introductie: Het Utrechts Fluitkwartet verzorgt jaarlijks 15 concerten voor verschillende doelgroepen. Het kwartet maakte zijn debuut in 2002 in de Spiegelzaal van het Amsterdamse Concertgebouw, live voor radio 4. Daarna volgden al snel concerten in diverse zalen, waaronder de voormalige kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, theater Odeon in Zwolle en podium De Link in Tilburg. Speciaal voor Het Utrechts Fluitkwartet schreven Karel van Eyken (België), Anne La Berge en Lionel Ziblat hedendaagse werken.

Fluitspelen is voor de kwartetleden een kwestie van ademhalen en muziek het middel bij uitstek om zich uit te drukken. De muziek (en dus het gedachtengoed van de componist) staat daarbij altijd voorop. In de communicatie met het publiek ontbreekt een toelichting op de werken niet!

Instrumentarium: Voor een gevarieerd klankkleurenpalet gebruiken de leden van het kwartet niet alleen de fluit, maar ook de piccolo, altfluit en de basfluit. Het afwisselende instrumentarium komt vooral aan bod in de arrangementen van bekende werken. Arrangeur Judy Nishimura was zo onder de indruk van een opname door Het Utrechts Fluitkwartet van haar arrangement van Hændels 'Arrival of the Queen of Sheba', dat deze opname op haar Amerikaanse website geplaatst werd.

Educatie: Voor (jonge) amateurfluitisten organiseert Het Utrechts Fluitkwartet cursusdagen waarop kennis gemaakt kan worden met de 'ins en outs' van fluitspelen in een professioneel '4tet'. Deze dagen worden afgesloten met een presentatie waarop zowel deelnemers als het kwartet zich presenteren.